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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Pesca e Aquicultura; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
09/12/2020 |
Data da última atualização: |
16/12/2020 |
Tipo da produção científica: |
Autoria/Organização/Edição de Livros |
Autoria: |
LUIZ, D. de B.; SANTOS, V. R. V. dos; LIMA, L. K. F. de; FRITZ, A. R. M.; BRIGIDA, A. I. S.; SOUZA, A. L. M. de; MUÑOZ, A. E. P.; FURTADO, A. A. L.; MESQUITA, E. de F. M. de; PONSANO, E. H. G.; GUIMARÃES, J. de T.; NAVAL, L. P.; RODRIGUES, L. G. G.; IWASHITA, M. K. P.; CHICRALA, P. C. M. S.; MOREIRA, R. de F. P. M.; BORGHESI, R.; ALVES, R. R.; MARTO, V. C. de O. |
Afiliação: |
DANIELLE DE BEM LUIZ, CNPSA; VIVIANE RODRIGUES V DOS SANTOS, CNPASA; LEANDRO KANAMARU FRANCO DE LIMA, CNPASA; ALCILENE RODRIGUES MONTEIRO FRITZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; ANA IRAIDY SANTA BRIGIDA, CNPAT; ANDRE LUIZ MEDEIROS DE SOUZA, FUNDAÇÃO INSTITUTO DE PESCA DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO; ANDREA ELENA PIZARRO MUNOZ, CNPASA; ANGELA APARECIDA LEMOS FURTADO, CTAA; ELIANA DE FÁTIMA MARQUES DE MESQUITA, UNIVERSIDADE FEDERAL FLUMINENSE; ELISA HELENA GIGLIO PONSANO, UNIVERSIDADE ESTADUAL PAULISTA "JULIO DE MESQUITA FILHO"; JONAS DE TOLEDO GUIMARAES, UNIVERSIDADE FEDERAL FLUMINENSE; LILIANA PENA NAVAL, UNIVERSIDADE FEDERAL DO TOCANTINS; LUIZ GUSTAVO GONCALVES RODRIGUES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; MARINA KEIKO PIERONI IWASHITA, SIN; PATRICIA COSTA M SOARES CHICRALA, CNPASA; REGINA DE FATIMA PERALTA MUNIZ MOREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; RICARDO BORGHESI, CPAO; ROSIANA RODRIGUES ALVES, CNPASA; VANILCIA CLEMENTINO DE OLIVEIRA MARTO, SECRETARIA DE MEIO AMBIENTE E DESENVOLVIMENTO URBANO, Porto Nacional-TO. |
Título: |
Manual para gestão da água e de resíduos do processamento de peixes. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Brasília, DF: Embrapa, 2020. |
Páginas: |
77 p. |
Descrição Física: |
il. |
ISBN: |
978-65-86056-32-7 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O Manual para gestão da água e de resíduos do processamento de peixes é uma publicação técnica que aborda de forma organizada e didática duas questões fundamentais para gestão das indústrias de processamento de pescados nos tempos atuais: consumo de água e geração de resíduos. Para isso, reunimos uma equipe multidisciplinar com conhecimento em legislação, produção e sanidade de peixes, processamento de alimentos, melhoria de processos industriais, microbiologia, economia e estatística. Esse contexto ganha relevância diante da frequência com que diversas regiões no planeta têm sofrido com a escassez de água e com a contaminação química e orgânica dos corpos hídricos, em razão do descarte incorreto de resíduos e efluentes gerados nas indústrias. O foco no setor de pescados foi uma escolha natural por ser, entre os setores de processamento de carnes, o que apresenta as maiores taxas de expansão global. As orientações contidas neste manual estão alinhadas aos Objetivos de Desenvolvimento Sustentável (ODS), ratificados em 2015, durante a Cúpula das Nações Unidas sobre o Desenvolvimento Sustentável. |
Thesagro: |
Água; Pesca Industrial; Processamento; Produto Derivado de Pescado; Recurso Hídrico; Resíduo; Tecnologia de Alimento. |
Thesaurus Nal: |
Fish; Fisheries management; Industrialization; Processing residues; Water. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/219270/1/2020-manual-gestao.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
03/04/2017 |
Data da última atualização: |
01/08/2017 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
RODRIGUES, W. P.; MARTINS, M. Q.; FORTUNATO, A. S.; MARTINS, L. D.; PAIS, I. P.; COLWELL, F.; LEITÃO, A. E.; RODRIGUES, A. P.; CAMPOSTRINI, E.; GHINI, R. |
Afiliação: |
W. P. RODRIGUES; M. Q. MARTINS; A. S. FORTUNATO; L. D. MARTINS; I. P. PAIS; F. COLWELL; A. E. LEITÃO; A. P. RODRIGUES; E. CAMPOSTRINI; RAQUEL GHINI, CNPMA. |
Título: |
Coffee acclimation to high temperatures involves lipid composition changes of chloroplast membranes and is strenghtened by elevated air CO2 concentration. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
In: SEMANA NACIONAL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA, 13., 2016, Campos dos Goytacazes. Ciência alimentando o Brasil: [resumos...] Campos dos Goytacazes: IFFluminense; UENF; UFF, 2016. Pôster. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Depending on the greenhouse gas emission scenarios, air [CO2] could rise to between 421 and 936 ?L L-1, accompanied by a global surface warming between 0.3 and 4.8?C along the 2nd half of the present century. It is well known that supra-optimal air temperatures may cause significant disturbances in metabolism and plant growth, since biochemical reactions are accelerated, the chemical bonds are weakened and the lipid matrix of membranes becomes more fluid. Thylakoid membranes are particularly sensitive to supra-optimal temperatures, so that impairments at the photochemical steps of photosynthesis are among the first indicators of sensitivity to heat stress. Plants acclimate to thermal stress by means of a myriad of mechanisms, such as, increased expression and activity of heat shock proteins, reinforcement of antioxidant defense system, and changes in membrane composition regarding lipid classes and fatty acid (FA), as well as their degree of unsaturation. Therefore, the objective of this study was to evaluate whether the increase in [CO2] is involved in the triggering of lipid remodeling of chloroplasts membranes under high temperature conditions, which could contribute to maintain an adequate functional fluidity. Plants were grown for 1 year under controlled conditions (temperature, RH, irradiance, photoperiod), at 380 or 700 µL CO2 L-1 air, without nutrient, water and root space limitations, and then subjected to temperature increase (0.5 ºC/day) from 25/20 ºC (day/night) to 42/34ºC. Lipid classes were separated by thin layer chromatography on G60 silicagel plates and fatty acid methyl esters were analyzed by gas?liquid chromatography. The results suggested that regardless of [CO2], increases in temperature resulted in changes in lipid membranes composition, which could contribute to maintaining the functionality of thylakoid membranes. However, the mitigating effect of increased [CO2] on coffee photosynthetic apparatus at high temperatures observed earlier may be linked to stronger increases in saturation degree and/or with the increasing the weight of galactolipids classes at 37/30 °C (as compared to 380 µL CO2 L-1 plants). MenosDepending on the greenhouse gas emission scenarios, air [CO2] could rise to between 421 and 936 ?L L-1, accompanied by a global surface warming between 0.3 and 4.8?C along the 2nd half of the present century. It is well known that supra-optimal air temperatures may cause significant disturbances in metabolism and plant growth, since biochemical reactions are accelerated, the chemical bonds are weakened and the lipid matrix of membranes becomes more fluid. Thylakoid membranes are particularly sensitive to supra-optimal temperatures, so that impairments at the photochemical steps of photosynthesis are among the first indicators of sensitivity to heat stress. Plants acclimate to thermal stress by means of a myriad of mechanisms, such as, increased expression and activity of heat shock proteins, reinforcement of antioxidant defense system, and changes in membrane composition regarding lipid classes and fatty acid (FA), as well as their degree of unsaturation. Therefore, the objective of this study was to evaluate whether the increase in [CO2] is involved in the triggering of lipid remodeling of chloroplasts membranes under high temperature conditions, which could contribute to maintain an adequate functional fluidity. Plants were grown for 1 year under controlled conditions (temperature, RH, irradiance, photoperiod), at 380 or 700 µL CO2 L-1 air, without nutrient, water and root space limitations, and then subjected to temperature increase (0.5 ºC/day) from 25/20 ºC (day/night) ... Mostrar Tudo |
Thesaurus NAL: |
Chloroplasts; Climate change; Fatty acids; Heat stress; Lipids; Pollution control. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/162229/1/rodrigues-coffee.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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